Създаване на уеб сайт с Wordpress: Добрите и лошите страни

| Публикувана на
sazdavane-na-ueb-sait-s-wordpress-dobrite-i-loshite-strani

Има много неща, които да ви допаднат в WordPress. Платформата разполага с толкова много опции, които спестяват време и улесняват иначе сложното уеб програмиране, и го правят лесно и приятно. Разбира се има си и своите слаби страни, все пак това не е универсален продукт който може да пасне за всеки проект и сайт. Опитът ни научи, че ползването на WordPress за разработка на уеб сайт си има своите добри причини, но има и много правилни фактори, поради които да го избегнете и да направите сайта си от начало без готов CMS продукт.

Изготвихме за вас един бърз списък с плюсовете, минусите и още малко писания, въз основа на нашият опит с ползването на WordPress за изработка на сайт.




Цена: Безплатен

Позитивни: Не е нужно да харчите хиляди левове за сайт писан на собствен CMS, за който никой не е чул. Дори още по добре, ако имате наистина оскъден бюджет може да хоствате безплатно сайта си в wordpress.com. (За още 100$ на година може да имате и някои допълнителни опции характерни за вашият бизнес както и да премахнете уърдпреските реклами в сайта ви.)

Негативни: Не може да спорите с безплатното :)



Дизайн: Изобилие от шаблони

ПозитивниДори да не наемете дизайнер който да ви изготви графичен дизайн за сайта, то платформата разполага с толкова много темплейти така, че той да не изглежда като всички останали. WordPress темите предоставят една много добра база за стартиране на вашия проект, и има толкова много темплейт функционалности който решават комплексни задачи свързани с уеб програмирането (например: календар, форум, блог, форма за контакти, форма за доволни клиенти, слайдер на снимки и т.н.) Последните няколко години има бум на темплейтите пригодени за мобилни версии, така че преди да си изберете бъдете сигурни че има такава (наблюдава се голям растеж на ползването сайтове през мобилни устройства).
НегативниТемплейтите не са пригодени за по нататъчно брандиране на продукт или бизнес, така че може да намерите някой, който да отговаря на визията в главата ви, но да не точно това което търсите в детайли. В повечето случаи се стартира с някакъв и след това се променя, (изисква се наемането на WordPress програмист) така че да се нагоди към конкретните нужди като визия и функционалност според бранда. Ако искате да го персонализирате дори повече, ще се наложи да вложите още доста време в променяне на CSS-а и PHP кода на тези страници. Още нещо което си заслужава да се спомене, ако си изберете темплейт с твърде много функционалности които не използвате, ще свършите с катастрофално бавен сайт.

Функционалност: Хиляди плъгини (добавки)

ПозитивниАко сте си избрали шаблон, който не разполага с желаната функционалност, то вие лесно може да потърсите добавка (модул) за WordPress за да я разширите. Добавките са всевъзможни, от слайдшоу на снимки (ротация през определено време), плъгини за SEO, до форма за създаване на сложен онлайн магазин. Днес има над 46,000 добавки и бройката расте всеки ден.
НегативниWordPress не е създаден за висока производителност, и като добавяте нови модули, може още повечете да намалите скоростта на зареждане. Найстина сайта ви става много функционален, но всяка добавка идва с цена, която трябва да платите относно производителността. Понякога добавките могат да спрат да работят когато направите ъпгрейд на WordPress или на шаблона ви, тъй като много от тях са разработени индивидуално и поправянето на бъгове не винаги е често. Което значи, че след ъпгрейд може да прекарате много време опитвайки се да отстраните проблеми и да накарате някоя добавка да заработи отново.

Търсачка: Вградена търсачка и SEO

ПозитивниWordPress има вградена функционалност за търсене и SEO. Търсачката може да бъде добавена лесно за всичките ви страници. Платформата дори ви позволява да добавяте тагове (ключови думи, теми) на съдържанието, както да променяте индивидуално всеки URL, методи за комуникация с други сайтове (trackbacks and pingbacks) и всичко това в полза на вашето SEO.

НегативниТърсачката на WordPress е лимитирана - резултатите са подредени по дата, не по значимост, и няма разширени опции за търсене. За по-смислена търсачка трябва да инсталирате Google Site Search. WordPress не прави автоматично някой от важните технически аспекти за SEO, за това е нужно да добавите допълнителни плъгини, които да го направят, а както вече споменахме, с допълването на всеки следващ, системата се забавя все повече.

Ъпдейти: Направи си сам!

ПозитивниОт години, клиентите ни питат, можете ли да направите сайт, който да се ъпдейтва сам и от години отговора ни е същия: "Съжаляваме, това не е никак лесна задача и ще оскъпи проекта много, но даже и да го направим, няма реална гаранция за това колко време ще може да се ползва качествено, без ъпдейт". Но стига вече. В WordPress това е много лесно. Веднъж като сайта ви е направен, е съвсем елементарно да добавяте нови страници, постове, текстове със статично съдържание, снимки и други. Ъпдейта на добавките също е като детска игра. Една бърза тренировка ще направи дори от новаците, хора който могат да се оправят лесно.

wordpress ъпдейти

Негативни: WordPress е наистина пипкав, по начина който интерпретира съдържанието което добавяте. Например ако копирате нещо от Word ще видите как добавя много ненужни HTML тагове или word такива. Ако работите в текстови/извор мод ще забележите колко дразнещо WordPress "изчиства" кода ви. И ако случайно сбъркате нещо, трябва на ново да премахнете всички HTML тагове и да го направите от начало, иначе за новак който не познава добре HTML е много трудно оправянето на съдържанието в текстовия редактор. Тези проблеми са пооправени в последните версии.

Платформата: Базирана на PHP и MySQL

ПозитивниПозволява на опитни програмисти да персонализират целият сайт. Те могат да правят промени където и когато е необходимо тъй като WordPress е система с отворен код.

НегативниНе е никак лесно да се персонализира от не-програмисти или хора който знаят само HTML. WordPress има свой синтаксис и функционалност и дори за опитен PHP програмист ще е нужно известно време, за да научи спецификите на платформата и да започне да променя по същество нещата.

Софтуера: Чести ъпдейти

Позитивни: WordPress е система с отворен код и съответно има много програмисти които допринасят за благоденствието на платформата. Пропуските в сигурността биват бързо оправяни, нови функционалности излизат постоянно, нови шаблони, добавките се обновяват често.

НегативниЪпдейтите са хубаво нещо, но понякога когато направите ъпдейт на шаблона ви, на добавките, то това чупи нещо друго. Вместо да направите ъпдейт на минутата когато има нов такъв, ви съветваме да направите бекъп, след това инсталирайте ъпдейтите на тестови домейн или под-домейн, за да се уверите че всичко работи добре и правилно и тогава да пристъпите към главният ви WordPress сайт. Случва се и то не рядко, ъпгрейда да се превръща в даунгрейд ако отделните звена на WordPress не работят добре едно с друго.

Общност: Огромна база от потребители

ПозитивниWordPress има 60% дял в системите за управление на съдържанието днес. (Това са около 75 милиона сайта реализирани с платформата!) Притежава интернационални превода на 40 езика, и биват добавяни постоянно нови. Тази огромна общност от потребители могат да помогнат при решаването на казус. Ако имате даден проблем, шанса и някой друг да го е имал и да ви помогне е голям. WordPress е широко ползван от хора с вашите проблеми, така че имате верен приятел в тяхно лице.

Негативни: Не можахме да се сетим за негативна страна на голямата общност от потребители работещи по и с дадена платформа."Колкото повече - толкова повече!"

Направен за блогове: Страхотен за нови постове

ПозитивниАко искате да създавате съдържание, да правите периодични ъпдейти и постоянно да държите интереса на посетителите си, то WordPress е много трудно да бъде победен. Платформата прави добавянето на нови постове и страници, и обновяването им много лесно и бързо. Ако искате да добавяте постоянно свежо съдържание на вашият сайт то това е вашият избор.

НегативниВсичките функционалности на шаблона, добавките и заявките от базата данни могат да доведат до много бавно зареждане и време на отговор, така че за сайт или блог със съдържание, което рядко се променя, може би по-добрия избор би бил сайт написан за конретните нужди, без излишни заявки, добавки и т.н.

Поддръжка: Система за управление на съдържанието (CMS)

ПозитивниWordPress може да бъде определен като относително лесен за ползване CMS. Добавяне на нови страници и постове не изисква много подготовка, на разположение са ви много плъгини с които да добавите допълнителна функционалност на сайта ви. Може да определите различни роли на потребителите, за да лимитирате достъпа им, както и WordPress предотвратява възможността на повече от един потребител да редактира дадена публикация по едно и също време.

wordpress-admin-panel

НегативниС малко работа можете да направите WordPress приличен CMS, но не забравяйте това не е администраторски панел с пълна функционалност. Tой няма да ви подчертае сгрешения код, не прави управление на работния процес, нито пък следите/променяте потребителските роли в детайли.

2016-та: По скоро като 1998

Позитивни: Някои от последните теми са доста модернизирани и респонсив, съдържат всички необходими мета тагове и работят чудесно с последните версии на WordPress. Доста от тях са безплатни за инсталиране и ползване.

Негативни: Някои теми изглеждат като направени преди десетилетие. (Навигация в лявата страна? Наистина ли ?) Също имат и респонсив проблеми, а именно не коренспондират добре с последните мобилни устройства. Срещат се и неприятни усложнения в блог частта на темплейтите за онлайн търговия. 


Заключение


Изработката на сайт с WordPress е лесна, бърза и удобна, особено ако стартирате с вече съществуващ шаблон. Въпреки това, ако искате да персонализирате добре дизайна и функционалността му, ще ви трябват сериозни умения в уеб изработката, или да наемете програмист.

Трябва да се спомене, че WordPress се представя наистина добре, но това става само със сериозни усилия. Важно е да имате реалистични прогнози и очаквания. Ако искате сайта ви, да печели от една от главните ползи на WordPress а именно честите ъпдейти, то той е добър избор за вас. Но, ако ви трябва истински CMS, с възможност за високо персонализиране на всяка страница, то по-добре да използвате услугите на програмист, който да напише сайта ви от нулата и според нуждите на проекта. 



Ако Ви харесва статията,
споделете я.